Kurnaz: ‘İşler düzelmezse sahadan çekileceğim”

Rödevansli Saha Sahibi Alaattin Kurnaz sorunların çözüme kuvasturulmamasi halinde üretim sahasından geri çekileceğini açıkladı.

Ekonomi Yayın: 25 Ocak 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 25.01.2023 14:21:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kurnaz: ‘İşler düzelmezse sahadan çekileceğim”

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği toplantıda konuşma yapan Rödevansli Saha Sahibi Alaattin Kurnaz siyasi iktidarın soruna çözüm bulmaması ve ÇATES, Eren Enerji, Kardemir, Erdemir gibi Kuruluşların Rödevansli Saha sahiplerinden kömür almamaları halinde yavaş yavaş üretimden geri çekileceğini açıkladı.

 

İşadamı Alaattin Kurnaz, “Daha önce yaptığım basın açıklamasının ardından birçok muhtarımız beni arayarak, bizzat sahama gelerek bana; “Sizler insan çalıştırıyorsunuz sizlerden en az 20 kişi çalışan var, sizler eğer kapatırsanız direkt muhatap olacak olanlar bizleriz” dediler. Ben herkese buradan teşekkür ediyorum. Burada bizim siyasi amacımız yok.  Ben sağ olsun Metin Başkanımla beraber Ankara’yı su yolu yaptık. Bütün siyasi partiler ne zaman çağırdılar fa koşa koşa gittik. Hiç bir zaman siyasi kimliğin altına girmedik. Biz burada üretim yapmak istiyoruz. TTK’nin terk ettiği yerlerde gerçekten güçlükle üretim yapıyoruz. Binlerce insan çalıştırıyoruz. Buradaki çelik sanayi ve enerji santralleri bakıyoruz tamamen bize sırtlarını dönmüş durumdalar. Bugün ürettiğimiz kömür nedir ya bizim? Yaklaşık 400/500 bin ton kömür üretimi yapıyoruz. Çelik sanayi enerji santrallerinde tüketim yaklaşık 15 milyon ton. 15 milyondan bahsediyoruz. Bu tüketimin yüzde 3’u bile yok ürettiğimiz kömür. Biz  bunu dile getirdiğimiz zaman farklı yerlere çekenler var. Bizim burada tek derdimiz üretim yapmak, yaptığımız üretimin satışını gerçekleştirmek ve emekçilerimize is ve as vermek. Ailelerine sıcak çorba getirmelerini sağlamak. Pandemi ve savaştan sonra ülke ekonomimiz çok büyük sıkıntılar içerisine girdi. Biz hala enflasyonla mücadele veriyoruz. Gelen maliyetler yüzde yüzleri, bazı kalemlerde yüzde 300’leri buldu. Biz üretim yapıp yanımızdaki dev bacalara kömürümüzü satmak istiyoruz.  Yıllarca bunun mücadelesini verdik. Üretim yapıp, kömürü satmak. Bizi santraller çağırıyorlardı, ortalama bir fiyat üzerinden anlaşıyorlardı. En son Eren Enerji yılda 6 buçuk 7 milyon ton kömür tüketmesine rağmen bizden 6 aydır 1 ton kömür almıyor. ÇATES’in yaklaşık 1 milyon 600 bin ton tüketimi var iki bacada. Yılbaşından  beri bir ton kömür almıyor bizden. Veren arkadaşlar da vardı, bizde vardık ama ÇATES simdi bize diyor ki 2022 yılının  fiyatlarından kömürü verirsen alırım. Benim maliyetim %100’ü geçmiş, bazı kalemlerde % 300’leri geçmiş benimle dalga geçer gibi 2022 fiyatından verirsem alırım diyor, Neden? Çünkü kömürü verecek başka bir yerimiz kalmadı. Kardemir ile yaşadığımız sorunlar belli. Eren Enerji almıyor, ÇATES almıyor, Erdemir zaten kapattı. 2 bin 500 3 bin çalışanımız var. Ürettiğimiz kömürler stokta beklesin. Bizim ne yapmamız lazım. Buradaki iktidar parti temsilcilerine söylüyoruz halledeceğiz diyorlar su ana kadar hiçbir şey. Bir şey dediğimiz zamanda alınganlık yapıyorlar. Yapmasınlar burada ekmek derdimiz var. Emekçinin ekmek derdi var. Bu işler secime kadar düzeldi düzeldi, düzelmedi yavaş yavaş sahadan çekilmeye karar verdim” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.